dinsdag 15 oktober 2013

Laten we het even over Hamilton hebben.

Hamilton- zo'n 125 km ten zuiden van Auckland.

Hamilton (Maori: Kirikiriroa) is een stad in Nieuw-Zeeland. Het is het op drie na grootste stedelijk gebied van het land, en ligt in de regio Waikato op het Noordereiland. Het ligt ongeveer 150km ten zuiden van Auckland. Het heeft een inwoneraantal van ongeveer 150.400 (2005) in de stad. De Waikato Rivier deelt de stad in tweeën.
Het gebied waar de stad zich tegenwoordig uitspreidt was van oudsher de locatie voor een handvol Maori-dorpjes waaronder Kirikiriroa, waar de Maori-naam voor de stad vandaan komt. Tegen de tijd dat de Engelse kolonisten arriveerden woonden er bijna geen mensen meer in deze dorpjes rondom de Waikato-rivier. De nieuwe Britse kolonie werd vernoemd naar Captain Fance Charles Hamilton, de populaire kapitein van de HMS Esk die om was gekomen in de Slag bij Gate PaTauranga.
De stad ligt aan de zuidelijkste bevaarbare ingang van de rivier de Waikato, in een van de vruchtbaarste gebieden van het land. De industrie was in eerste instantie dan ook voornamelijk agricultureel, alhoewel er tegenwoordig een goede mix bestaat van verschillende industrieën. Hamilton houdt jaarlijks een grote beurs op het gebied van landbouw, en de universiteit, met een onderzoekscentrum voor deze discipline, is verantwoordelijk voor veel van de vernieuwingen binnen deze bron van inkomsten voor Nieuw-Zeeland.
De stad heeft twee universiteiten, de University of Waikato en de Waikato Institute of Technology, en biedt ruimte aan 25.000 studenten. De stad heeft ook een vliegveld dat onlangs toegankelijk is gemaakt voor internationale vluchten, alhoewel in 2005 dit nog beperkt is tot vluchten over de Tasmanzee en naar Polynesië.
De Hamilton Gardens (Tuinen van Hamilton) zijn een populaire trekpleister, met name tijdens het zomerfestival ieder jaar. Andere toeristische attracties zijn de dierentuin, het Waikato Museum of Art en Culture en het Sky Riverside casino. 20 minuten buiten de stad ligt Ngaruawahia, de locatie van de marae van de Turangawaewae en huis van de koningin van de Maori.


Wij kwamen hier in 1987 wonen. Voor Hamilton woonden wij in Napier, Bruce en Steve hun geboorte stad. Napier ligt aan de oost kust. Steven was toen 4 jaar oud, Toni 14 en Reece 12.

Mijn ouders kwamen zo'n zes maanden later vanuit Henderson, Auckland hier heen. Mijn moeder tobde met slijtage van heupen en knieën en ik was al een paar keer naar Auckland geweest vanuit Napier en kort na ons intrek in Hamilton ook hier vandaan, om haar te helpen om haar na een van haar vele operaties, te verzorgen. Het was toch allemaal behelpen dat heen en weer gedoe - dus besloten wij twee huishoudens wat dichterbij elkaar te brengen om de zorg en samenwerking wat makkelijker te maken voor allen. Wij meer naar het noorden en zij wat zakken naar het zuiden.

Wij kochten een huis met een flat erbij- daar woonden mijn ouders een tijdje omdat ze toch naar Nederland op vakantie zouden en we dan hun spullen niet op hoefden te slaan. Net voor hun vertrek hebben zij een huis gekocht. Daar moest het een en ander aan gebeuren. Dat heeft Bruce gedaan in de periode dat zij weg waren zodat ze hun intrek bij terugkeer konden nemen. Dat bezoek was de laatste die papa aan Nederland bracht- een klein jaar later zijn mama en ik nog een keer gegaan. Later is mama nog een keer in Nederland geweest - in 2001.

Hamilton is een universiteit's stad, het ziekenhuis heeft een opleiding functie. Hamilton  is vaak ook de plek voor hoofdkantoren van grote maatschappijen. Makkelijk aan te rijden vanuit Auckland en minder duur in grondprijs. Hamilton heeft ook een regio vliegveld- waar vanuit ook vluchten naar Australië vertrekken.

Hamilton ligt in een groene provincie- de Waikato. Ook wel de zuivel provincie genoemd. Vanuit Hamilton ben ik ook terug gegaan naar Nederland. Mijn kinderen zijn hier dusdanig gesetteld dat dit hun basis is geworden. Reece is in 1997 verhuisd ( geëmigreerd)  naar Australië om daar zijn beroep van boer voort te zetten. Dus net als ik- mist hij ook veel van de 'samen'  evenementen die Steve en Toni samen kunnen vieren met hun vader. Dat is nou juist wat het bezoek deze keer zo bijzonder maakt. Reece met Ros en Max ook hier! Gaaf hoor.

Dwars door Hamilton loopt een grote rivier- een van de meest belangrijke in het land, de Waikato River. Toni's huis ligt zowaar pal aan de rivier alleen wij hebben er geen zicht op. Teveel bomen in de weg. De Waikato river heeft een belangrijke rol gespeeld in te ontwikkeling van dit gebied. Historisch gezien is het ook een plek van veel gebeurtenissen in de vroege periode van bezetting door de ' white settler'.

Dit is dus- Hamilton New Zealand- er zijn 5 Hamilton Cities in de wereld!

2 opmerkingen:

  1. Altijd weer mooi om je verhaal te lezen...kijk iedere dag Ff.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te weten- geniet Veronique, ook een idee voor als jij met vakantie gaat.

      Verwijderen