zondag 1 december 2013

Het verhaal van Leen #2Dan ben je op zo'n mooie plek, Thames in de Coromadel- wordt je enthousiast wakker om de omgeving te verkennen - en dan regent het.

Leen had geen haast- hij heeft genoten van zijn lekkere ontbijt en nam even de tijd om te lezen en de kaarten van de omgeving te bekijken. Het was ook belangrijk dat hij een bezoek bracht aan het informatie centrum - want daar konden zij hem adviseren over het wel en wee van weersomstandigheden en inboeken in de Pinnacles Hut halverwege de wandeling. Deze wandeling hadden hij en Toni gekozen en Leen zou er twee dagen over doen. Leen heeft op de heenweg naar de hut er 4 uur over gedaan en de wandeling terug ook 4 uur. Hij nam zijn tijd, vooral omdat deze omgeving zo verschrikkelijk mooi is en hoe vaak kom je nou om dit mee te maken? Ook wilde hij de beelden goed in zijn geheugen opslaan zowel als de tijd nemen om hier van te genieten.

Daarnaast waren er nog kleinere wandelmogelijkheden die Leen zou inzetten op eigen gelegenheid.

Tegen de middag ging Leen op pad. Het seizoen was nog niet op volle gang en de regio was nog aardig rustig. Regenachtig weer had ook als gevolg dat mensen weg bleven. Eigenlijk was dat voor Leen geen belemmering. Hij genoot van de rust na een drukke en overvolle week activiteiten.

Wat een prachtige omgeving- toch maar even wandelen.

Een korte wandeling
Het weer viel mee- de temperatuur was aangenaam en de buien licht en wisselvallig. Niet ideaal voor de grote uitdaging maar wel om de omgeving te verkennen en alvast de wandelschoenen warm te maken.

Net als in Nederland ( en andere landen) is na serieuze studie gebleken dat men, zonder wetend dat er serieuze schade aan het land werd gebracht,  dat door het ontginnen van natuurlijke bosrijke gebieden om hier in plaats boerderijen en graas landen van te maken het landschap, inheemse dieren en plant en boom soorten nu in gevaar gekomen zijn. Het balans in de natuur rijke wereld waarin wij leefden is weg. Ook het 'groene' Nieuw Zeeland is HEEL veel groen kwijt. En dan weet ik wel, gras is ook groen, maar dat bedoelt men niet.

In dit gebied werd vroeger veel hout geoogst. Het hout van de Kauri bv was erg in trek. Nu is men met bezig met een herstel programma waarbij Kauri opnieuw de kans krijgt om plaats te nemen in dit bosrijk gebied waar het thuis hoort. De littekens zijn nog zichtbaar- en eigenlijk maar goed ook. Want hierdoor kan men zien wat er fout is gegaan en ervan leren.

The mighty Kauri - King of all trees

Bij ruig weer- niet te dicht op de kant rijden
De Coromandel is een nauw stukje uitgerekt land wat aan beide kanten door hoog water en ruige golven aangetast wordt. De wegen worden continue gecontroleerd en zo spoedig mogelijk aangepakt als er schade is ontstaan door aanhoudend stormachtig weer. Hoewel het prachtige beelden oproept om langs kust wegen te rijden moet de chauffeur wel goed opletten. Een ongelukje zit in een klein hoekje. De wegen zijn goed aangelegd- maar anders dan in Nederland zijn de mogelijkheden beperkter- er is soms maar een weg die je gebruiken kan/moet.

Erosie is hier een groot probleem bij aanhoudend slecht weer
Leen heeft heel wat kleine weggetjes gereden, stapte zo af en toe uit de auto om van de omgeving te genieten en keerde na enkele uurtjes terug naar Thames en zocht het bezoekers
Thames bezoekerscentrum
centrum op. Het advies was gunstig. Hij kon de volgende dag met gerust hart de wandeling ondernemen- zijn reservering in de hut werd gemaakt. Leen had wel alle kleding en spullen bij zich- het enige wat hem nu te doen stond was bij de lokale supermarkt wat etenswaren te kopen die hij nodig zou hebben gedurende zijn wandeling.

Thames is een leuk oud stadje met nog een aantal bezienswaardige gebouwen uit de jaren van de nieuwe settlers. Er werd ook goud gezocht en het oogsten van hout voor nieuwe woningen en boerderijen zorgde voor werk.


Brian Boru (Pub) Hotel

Bij een Koreaans afhaal heeft Leen een avondmaal gehaald en keerde terug naar zijn meer dan comfortabele onderkomen. Hij ging zich gereedmaken voor de komende tocht.


Met zo'n uitzicht wil je ten eerste niet gaan slapen
- ten tweede; graag mee wakker worden!!Geen opmerkingen:

Een reactie posten